Новий 15 сезон «Кращий кухар Америки» 2025 року: що нового в найкращому кулінарному шоу?
У 2025 році почав виходити 15 сезон «Кращий кухар Америки» («Мастер шеф Америки») і навіть більше того. Нам показали новий формат: змагаються не поодинокі кухарі, а пари, але не обов'язково романтичні, хоч такі теж є. А ще відбулася заміна в складі суддів. Загалом, якщо ви вже дивилися попередні сезони, то цей точно варто переглянули (як на мене, більш жвавий, ніж два попередні), а якщо ще ні, але ви фанат українського «Мастер шефа» з Ектором Хіменосом Браво, то точно час почати. Чим порадував сезон, а ще чим відрізняється від української версії, розповідаю нижче.
Про що шоу?

Для всіх, хто вперше почув про американську версію «Мастер шефа»: це одне з найпопулярніших кулінарних шоу США, де домашні кулінари змагаються за титул найкращого кухаря Америки. Спочатку відбирається ~20 кандидатів (точна кількість іноді варіюється в різних сезонах), а потім щотижня на них чекають різні конкурси на вибування. Переможець отримає титул + $125,000 + часто роботу/навчання в топових ресторанах (хоч багато учасників і по ходу справи отримують такі пропозиції від шеф-кухарів і власників ресторанів). Візитною карткою шоу став шеф світового рівня і власник 8 зірок Мішлен Гордон Рамзі, який входить до трійки суддів протягом усіх 15 сезонів. Але крім нього в шоу на конкурси ще постійно запрошують й інших шеф-кухарів, відомих у всьому світі.
Що особливого в 15 сезоні «Кращого кухаря Америки» 2025 року?
Цей сезон має назву «Dynamic Duos» і замість одного кухаря фартухи отримують двоє (вони постійно повинні працювати в парі). У підсумку, відбір у перших 3 серіях пройшли 24 учасники (12 пар). Але, як я вже говорила, пари тут абсолютно різні:
Одружені пари/молодята;
Розлучені подружжя (це, як на мене, найепічніше, але пара тримається непогано);
Брати;
Кращі друзі;
Племінниця з тіткою;
Колеги і так далі.
Загалом, ніяких обмежень, головне, щоб учасники могли злагоджено працювати і видавати результат. І (вже вийшло 11 епізодів) набір цього року вийшов сильний + пари колоритні, можна швидко виділити улюбленців.
Друга зміна торкнулася основного складу суддів. Звичайно, Гордон Рамзі залишився, як і Джо Бастіаніч. Але далі сумні новини: колоритний (і один з найдобріших за відчуттями) шеф Аарон пішов у 15 сезоні. А йому на заміну поставили Тіффані Дері.
Організатори шоу прокоментували, що це було заздалегідь продумане рішення, оскільки вони захотіли внести щось нове у формат шоу. В принципі, це вже не перша заміна за 15 сезонів, але шкода. Хоча нарікань на Тіффані немає: вона досить жвава і швидко влилася в суддівський склад.
В іншому формат шоу поки що не змінився: ті ж чорні ящики, переваги для переможців, трійка кращих/трійка гірших і групові конкурси, де кухарі діляться на дві команди, намагаючись смачно нагодувати натовп людей
У чому відмінності від українського «Мастер шеф»?

Мимоволі все одно порівнюєш. Багато в чому шоу схожі, оскільки це одна франшиза. Але є і своя специфіка (що плюс, що мінус складно сказати):
Конкурси більш класичні. В українській версії сценаристи іноді влаштовують прямо треш-креатив, де стає незрозуміло, чи то кулінарне шоу, чи то стрес-тест на виживання. В американській в основному просто «чорні скриньки», завдання приготувати з певним інгредієнтом, повторити страву від запрошеного шефа і так далі. Більше кулінарії, менше шоу.
Більш жорстке вибування учасників. Тут немає «чорних фартухів» (умовно є, але тільки після групових конкурсів). Перший тур - вибирають кращого, у кого буде перевага, другий тур - відразу на вибування. Так що одна помилка і вилітають навіть найсильніші. І якщо чесно, так і виходить, так що переможцями частіше стають жваві середнячки.
Закулісних інтриг і розборок між учасниками менше. Все присвячено готуванню. Конфлікти якщо і є, то їх показують дуже мало, лише пара коментарів. Атмосфера тут більш доброзичлива і учасники більше підтримують один одного, незважаючи на суперництво. В українському, хто дивився, і до бійок доходило. Зате особистості кулінарів часто розкривають через їхні історії, де вони розповідають, як прийшли до кулінарії.
Більш зірковий склад гостей. Тут учасникам дають майстер-класи кухарі світового рівня.
Більш екзотична для українського глядача кухня. Тут чимало уваги приділено європейській кухні (наприклад, італійській), але ще дуже багато мексиканських, карибських, азіатських страв. Як не як, Америка дуже інтернаціональна.
А ще за відчуттями учасники чи то трохи більш професійні/начитані, чи то їм проводять інструктаж перед зйомками. Але страви у багатьох вже з перших випусків рівня ресторанів + вони прямо дуже добре розбираються в назвах страв і зокрема соусів. В українській версії «розгойдування» довше і різниця між першими стравами і фіналом часто сильніше.