Новий 15 сезон «Кращий кухар Америки» 2025 року: що нового в найкращому кулінарному шоу?

Рецензії
perepelytsiaolesia ✍️ Автор статей
calendar 13.11.2025 о 23:55
discuss 0
view 71
Новий 15 сезон «Кращий кухар Америки» 2025 року: що нового в найкращому кулінарному шоу?

У 2025 році почав виходити 15 сезон «Кращий кухар Америки» («Мастер шеф Америки») і навіть більше того. Нам показали новий формат: змагаються не поодинокі кухарі, а пари, але не обов'язково романтичні, хоч такі теж є. А ще відбулася заміна в складі суддів. Загалом, якщо ви вже дивилися попередні сезони, то цей точно варто переглянули (як на мене, більш жвавий, ніж два попередні), а якщо ще ні, але ви фанат українського «Мастер шефа» з Ектором Хіменосом Браво, то точно час почати. Чим порадував сезон, а ще чим відрізняється від української версії, розповідаю нижче.

Про що шоу?

Для всіх, хто вперше почув про американську версію «Мастер шефа»: це одне з найпопулярніших кулінарних шоу США, де домашні кулінари змагаються за титул найкращого кухаря Америки. Спочатку відбирається ~20 кандидатів (точна кількість іноді варіюється в різних сезонах), а потім щотижня на них чекають різні конкурси на вибування. Переможець отримає титул + $125,000 + часто роботу/навчання в топових ресторанах (хоч багато учасників і по ходу справи отримують такі пропозиції від шеф-кухарів і власників ресторанів). Візитною карткою шоу став шеф світового рівня і власник 8 зірок Мішлен Гордон Рамзі, який входить до трійки суддів протягом усіх 15 сезонів. Але крім нього в шоу на конкурси ще постійно запрошують й інших шеф-кухарів, відомих у всьому світі.

Що особливого в 15 сезоні «Кращого кухаря Америки» 2025 року?

Цей сезон має назву «Dynamic Duos» і замість одного кухаря фартухи отримують двоє (вони постійно повинні працювати в парі). У підсумку, відбір у перших 3 серіях пройшли 24 учасники (12 пар). Але, як я вже говорила, пари тут абсолютно різні:

  • Одружені пари/молодята;

  • Розлучені подружжя (це, як на мене, найепічніше, але пара тримається непогано);

  • Брати;

  • Кращі друзі;

  • Племінниця з тіткою;

  • Колеги і так далі.

Загалом, ніяких обмежень, головне, щоб учасники могли злагоджено працювати і видавати результат. І (вже вийшло 11 епізодів) набір цього року вийшов сильний + пари колоритні, можна швидко виділити улюбленців.

Друга зміна торкнулася основного складу суддів. Звичайно, Гордон Рамзі залишився, як і Джо Бастіаніч. Але далі сумні новини: колоритний (і один з найдобріших за відчуттями) шеф Аарон пішов у 15 сезоні. А йому на заміну поставили Тіффані Дері.

Організатори шоу прокоментували, що це було заздалегідь продумане рішення, оскільки вони захотіли внести щось нове у формат шоу. В принципі, це вже не перша заміна за 15 сезонів, але шкода. Хоча нарікань на Тіффані немає: вона досить жвава і швидко влилася в суддівський склад.

В іншому формат шоу поки що не змінився: ті ж чорні ящики, переваги для переможців, трійка кращих/трійка гірших і групові конкурси, де кухарі діляться на дві команди, намагаючись смачно нагодувати натовп людей

У чому відмінності від українського «Мастер шеф»?

Мимоволі все одно порівнюєш. Багато в чому шоу схожі, оскільки це одна франшиза. Але є і своя специфіка (що плюс, що мінус складно сказати):

  • Конкурси більш класичні. В українській версії сценаристи іноді влаштовують прямо треш-креатив, де стає незрозуміло, чи то кулінарне шоу, чи то стрес-тест на виживання. В американській в основному просто «чорні скриньки», завдання приготувати з певним інгредієнтом, повторити страву від запрошеного шефа і так далі. Більше кулінарії, менше шоу.

  • Більш жорстке вибування учасників. Тут немає «чорних фартухів» (умовно є, але тільки після групових конкурсів). Перший тур - вибирають кращого, у кого буде перевага, другий тур - відразу на вибування. Так що одна помилка і вилітають навіть найсильніші. І якщо чесно, так і виходить, так що переможцями частіше стають жваві середнячки.

  • Закулісних інтриг і розборок між учасниками менше. Все присвячено готуванню. Конфлікти якщо і є, то їх показують дуже мало, лише пара коментарів. Атмосфера тут більш доброзичлива і учасники більше підтримують один одного, незважаючи на суперництво. В українському, хто дивився, і до бійок доходило. Зате особистості кулінарів часто розкривають через їхні історії, де вони розповідають, як прийшли до кулінарії.

  • Більш зірковий склад гостей. Тут учасникам дають майстер-класи кухарі світового рівня.

  • Більш екзотична для українського глядача кухня. Тут чимало уваги приділено європейській кухні (наприклад, італійській), але ще дуже багато мексиканських, карибських, азіатських страв. Як не як, Америка дуже інтернаціональна.

А ще за відчуттями учасники чи то трохи більш професійні/начитані, чи то їм проводять інструктаж перед зйомками. Але страви у багатьох вже з перших випусків рівня ресторанів + вони прямо дуже добре розбираються в назвах страв і зокрема соусів. В українській версії «розгойдування» довше і різниця між першими стравами і фіналом часто сильніше.

Висновок
Висновок про 15 сезон «МастерШеф Америки»: сезон виходить поки що дійсно нестандартним. Цікавий і класний новий формат, сильні учасники (можна на замітку прямо взяти собі багато нових страв), динамічно. Гордон і Джо не збавляють обертів і тримають планку (хоч Гордон Рамзі від сезону до сезону все ж стає м'якшим до учасників), а нова суддя показала себе гідно. Не знаю як ви, а я чекаю на нові випуски і фінал.

📌 Читайте також:
Залишити реакцію
Залишити коментар

😍 😂 🤣 😊 😎 🤩 😢 😭 😡 🤬 😱 😮 😃 😄 😆 😉 😅 🙂 😐 🙄 😕 😒 😔 😖 😞 😤 😫 🤔 🤗 😳 😴 🤐 😷 🤒 🥳 🥰 😜 😝 🤪 🤤 🥵 🥶 🥺 🧐 🤯 😇 🤡 👻 💀 👽 🤖 😺 😸 😹 😻 😼 😽 🙀 😿 😾 🙈 🙉 🙊 💩
Поки що немає відгуків, будь першим!
Мавка: Лісова пісня Я, ти, він, вона Скажене весілля
👍 3 враження